Shëndeti i zorrëve dhe i mëlçisë luan një rol kyç në shëndetin e përgjithshëm të trupit – nga tretja dhe imuniteti deri te nivelet e energjisë dhe detoksifikimi. Edhe pse ushqimi ka një ndikim të madh, ajo që pimë mund të kontribuojë ndjeshëm në funksionimin më të mirë të këtyre organeve të rëndësishme.
Nutricionistët dhe ekspertë të tjerë shpesh theksojnë se pije të caktuara mund të ndihmojnë në pastrimin e mëlçisë, të mbështesin florën e shëndetshme të zorrëve dhe të zvogëlojnë inflamacionin. Pra, këto janë tre pije të thjeshta që mund të jenë një shtesë e shkëlqyer për një dietë të ekuilibruar.
Ujë i ngrohtë me limon
Një kombinim i thjeshtë por shumë i fuqishëm – uji i ngrohtë me limon është shoqëruar prej kohësh me mbështetjen e detoksifikimit të trupit. Ekspertët theksojnë se limonët përmbajnë vitaminë C dhe antioksidantë natyralë që stimulojnë mëlçinë dhe ndihmojnë në zbërthimin e toksinave. Gjithashtu, uji i ngrohtë stimulon sistemin tretës, dhe limoni mund të stimulojë prodhimin e tëmthit, gjë që ndihmon më tej në tretjen e yndyrnave. Shumë nutricionistë rekomandojnë konsumimin e kësaj pijeje në mëngjes, me stomak bosh.
Kombucha
Kombucha është një çaj i fermentuar që po bëhet gjithnjë e më popullor pikërisht për shkak të përfitimeve të tij për shëndetin e zorrëve. Përmban probiotikë natyralë që mbështesin ekuilibrin e mikroflorës së zorrëve dhe nxisin tretje më të mirë. Përveç kësaj, përmban enzima dhe antioksidantë që mund të ndihmojnë mëlçinë të zbërthejë toksinat dhe të zvogëlojë stresin oksidativ, raporton Index.hr, transmeton Klankosova.tv.
Çaj jeshil
Çaji jeshil përmban antioksidantë të fuqishëm, veçanërisht epigallocatechin gallate (EGCG), të cilët janë lidhur me përmirësimin e funksionit të mëlçisë dhe uljen e yndyrës në mëlçi. Ekspertët shpesh e rekomandojnë atë për vetitë e tij anti-inflamatore dhe efektet e dobishme në metabolizëm. Përveç kësaj, çaji jeshil mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e baktereve të këqija në zorrë dhe të inkurajojë rritjen e mikroorganizmave të dobishëm.