Personat me diabet duhet të ndjekin një dietë të ekuilibruar që ndihmon në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak. Ja disa ushqime të rekomanduara:
1. Karbohidrate komplekse (me indeks të ulët glicemik)
 • Tërshëra, elbi, kinoa
 • Orizi integral, buka dhe makaronat integrale
 • Patatet e ëmbla
 • Fasulet, thjerrëzat dhe qiqrat
2. Perime të pasura me fibra
 • Brokoli, spinaqi, lakra, lulelakra
 • Speca, kunguj, domate, kastravec
 • Karrota (në sasi të moderuar)
3. Proteina të shëndetshme
 • Peshk i pasur me omega-3 (salmon, sardele, ton)
 • Mish i bardhë (pule, gjeldeti)
 • Vezë
 • Arrat, bajamet, farat e lirit dhe chia
 4. Fruta me indeks të ulët glicemik
 • Mjedra, boronica, manaferra
 • Molla, dardha, kumbulla
 • Portokalli, qitro, kivi
5. Produkte të qumështit me pak yndyrë
 • Kosi natyral pa sheqer
 • Djathi i freskët me pak yndyrë
 • Qumështi i bajames ose i sojës pa sheqer
 6. Yndyrna të shëndetshme
 • Vaji i ullirit ekstra i virgjër
 • Avokado
 • Arra dhe fara (në sasi të moderuar)
 Çfarë duhet të shmangin?
 • Sheqernat e rafinuara (ëmbëlsirat, lëngjet e paketuara, pijet e gazuara)
 • Miellin e bardhë dhe produktet e përpunuara
 • Ushqimet me yndyrna të ngopura dhe trans (fast food, patatina, margarinë)
 • Alkoolin dhe pijet energjike
Nëse ka ndonjë preferencë të veçantë ose ndonjë shqetësim shëndetësor specifik, një dietolog mund të ndihmojë në krijimin e një plani ushqimor të personalizuar.









