Lajme24.mk
  • Ballina
  • Lajme
    • Maqedoni
    • Rajon
    • Botë
  • Showtime
  • Sport
  • Life
  • Tech & Fun
No Result
View All Result
  • Ballina
  • Lajme
    • Maqedoni
    • Rajon
    • Botë
  • Showtime
  • Sport
  • Life
  • Tech & Fun
No Result
View All Result
Lajme24.mk
No Result
View All Result
Home Shëndet & Style

Mishi i kuq lidhet me rritjen e rrezikut të diabetit të tipit 2

23/08/2024
0
SHARES
15
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Konsumimi i mishit të kuq dhe mishit të përpunuar mund të rrisë rrezikun për të zhvilluar diabetin e tipit 2, zbulon një studim i ri.

Ngrënia e rregullt e 50 gramë mish të përpunuar në ditë – ekuivalente me dy feta proshutë – rrit me 15% rrezikun e një personi për të zhvilluar diabetin e tipit 2 brenda 10 vjetëve të ardhshme, treguan rezultatet.

Po kështu, ngrënia e 100 gramë të mishit të kuq të papërpunuar çdo ditë – për shembull një biftek i vogël – lidhej me një rrezik 10% më të lartë të diabetit të tipit 2.

“Hulumtimi ynë ofron provat më gjithëpërfshirëse deri më tani të një lidhjeje midis ngrënies së mishit të përpunuar dhe mishit të kuq të papërpunuar dhe një rreziku më të lartë në të ardhmen për diabetin e tipit 2”, tha studiuesja Nita Forouhi, drejtuese e programit në epidemiologjinë ushqimore me Universitetin e Kembrixhit.

Për studimin, hulumtuesit analizuan të dhëna të grumbulluara për gati 2 milionë njerëz që morën pjesë në 31 studime të ndryshme në 20 vende.

Studimi zbuloi gjithashtu një rritje prej 8% të rrezikut të diabetit tek njerëzit që hanin rregullisht shpendë si pulë, gjeldeti ose rosa.

Megjithatë, kjo lidhje u bë më e dobët pasi më shumë faktorë u morën parasysh, ndërsa lidhjet midis diabetit dhe mishit të kuq ose të papërpunuar vazhduan, thanë studiuesit.

Studimi “mbështet rekomandimet për të kufizuar konsumin e mishit të përpunuar dhe mishit të kuq të papërpunuar për të reduktuar rastet e diabetit të tipit 2 në popullatë”, tha Forouhi në njoftim.

“Teksa gjetjet tona ofrojnë dëshmi më gjithëpërfshirëse mbi lidhjen midis konsumit të shpendëve dhe diabetit të tipit 2 sesa ishte e disponueshme më parë, lidhja mbetet e pasigurt dhe duhet të hetohet më tej”, shtoi Forouhi.

Studimi i ri u publikua në revistën The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Previous Post

LSDM është zëdhënës i BDI-së!

Next Post

Kamala Harris u tregon amerikanëve se kush është ajo

Related Posts

Shëndet & Style

Rëndësia e hidratimit për shëndetin

16/05/2025
Shëndet & Style

Tri pije që janë të mira për shëndetin e zorrëve dhe mëlçisë

16/05/2025
Shëndet & Style

Moti sot në vendin tonë

16/05/2025
Shëndet & Style

Dita Ndërkombëtare e Infermiereve

12/05/2025
Shëndet & Style

Rreziku nga varësia e rrjeteve sociale

12/05/2025
Shëndet & Style

Terapia që mund të rregullojë problemin e pagjumësisë

12/05/2025
Next Post

Kamala Harris u tregon amerikanëve se kush është ajo

KURIR/Analizë: A po e izolon bashkësia ndërkombëtare Ali Ahmetin?

17/05/2025

A do të përfshijë partneriteti strategjik heqjen e vizave për Maqedoninë? Ja çfarë thotë ambasadori britanik

17/05/2025

Taravari: VLEN nuk përfillet në Qeveri, ASH nuk është mësuar të jetë dekor

17/05/2025
Lajme24.mk

Shoqëria për tregti dhe shërbime
“AKTUALE” SHPKNJP – Shkup

email: lajme24.mk@gmail.com

Browse by Category

  • __kateg
  • __kateg
  • Aktuale
  • Biznes
  • Botë
  • Intervista
  • Islam
  • Kosovë
  • Lajme
  • Life
  • Maqedoni
  • OPINIONE
  • Rajon
  • Shëndet & Style
  • Shëndet & Style
  • Showbiz
  • Showtime
  • Shqipëri
  • Sport
  • Style
  • Tech & Auto
  • Tech & Fun

Follow Us

  • Ballina
  • Lajme
  • Showtime
  • Sport
  • Life
  • Tech & Fun

© 2023 Lajme24.mk

No Result
View All Result
  • Ballina
  • Lajme
    • Maqedoni
    • Rajon
    • Botë
  • Showtime
  • Sport
  • Life
  • Tech & Fun

© 2023 Lajme24.mk