Lajme24.mk
  • Ballina
  • Lajme
    • Maqedoni
    • Rajon
    • Botë
  • Showtime
  • Sport
  • Life
  • Tech & Fun
No Result
View All Result
  • Ballina
  • Lajme
    • Maqedoni
    • Rajon
    • Botë
  • Showtime
  • Sport
  • Life
  • Tech & Fun
No Result
View All Result
Lajme24.mk
No Result
View All Result
Home Shëndet & Style

Katër ushqime mund të ulin kolesterolin e lartë

19/11/2024
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Shëndeti i zemrës varet kryesisht nga llojet e yndyrave që konsumojmë. Edhe pse yndyrnat janë një pjesë e domosdoshme e një diete të ekuilibruar, jo të gjitha yndyrnat krijohen të barabarta. Disa janë jashtëzakonisht të pashëndetshme, të tilla si ato që gjenden në ushqime të skuqura ose shumë të përpunuara.

Nga ana tjetër, yndyrnat e shëndetshme – të tilla si yndyrat e pangopura dhe të pangopura që gjenden në ushqime si avokado, vaji i ullirit, arrat dhe peshku i yndyrshëm – luajnë një rol kyç në mbajtjen e zemrës të shëndetshme.

Dietologia Johanna Angman zbuloi katër lloje yndyrnash të shëndetshme që duhen konsumuar më shpesh për të përmirësuar sistemin kardiovaskular dhe për të ulur kolesterolin, raporton She Finds.

Avokado

Avokadot janë të pasura me fibra dhe yndyrna të shëndetshme që kontribuojnë në ndjenjën e ngopjes dhe reduktojnë marrjen totale të kalorive. Përveç kësaj, avokado përmban yndyrna të pangopura që ndihmojnë në uljen e kolesterolit “të keq” (LDL). Një fakt më pak i njohur është se ky superushqim është i pasur me kalium, i cili është vendimtar për shëndetin e zemrës dhe redukton rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Peshku i yndyrshëm

Peshqit yndyrorë si salmoni, skumbri dhe sardelet janë të pasur me acide yndyrore omega-3, veçanërisht EPA (acidi eicosapentaenoic) dhe DHA (acidi docosahexaenoic). Këto yndyrna janë thelbësore për shumë funksione trupore dhe shoqërohen me promovimin e humbjes së peshës, shkruan Index.hr.

Arrat

Yndyrnat mono të pangopura dhe të pangopura në arrat ndihmojnë në uljen e kolesterolit LDL, i njohur si kolesteroli “i keq”.

Vaji i ullirit

Vaji i ullirit përmban yndyrna të pangopura, veçanërisht acidin oleik, i cili njihet për përfitimet e tij shëndetësore. Këto yndyrna ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit LDL, i cili është çelësi për uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Previous Post

Superushqimi që duhet ta hani më shpesh për mëngjes

Next Post

Shkupi këtë mëngjes qyteti i tetë me ajër më të ndotur në botë

Related Posts

Shëndet & Style

Rëndësia e hidratimit për shëndetin

16/05/2025
Shëndet & Style

Tri pije që janë të mira për shëndetin e zorrëve dhe mëlçisë

16/05/2025
Shëndet & Style

Moti sot në vendin tonë

16/05/2025
Shëndet & Style

Dita Ndërkombëtare e Infermiereve

12/05/2025
Shëndet & Style

Rreziku nga varësia e rrjeteve sociale

12/05/2025
Shëndet & Style

Terapia që mund të rregullojë problemin e pagjumësisë

12/05/2025
Next Post

Shkupi këtë mëngjes qyteti i tetë me ajër më të ndotur në botë

KURIR/Analizë: A po e izolon bashkësia ndërkombëtare Ali Ahmetin?

17/05/2025

A do të përfshijë partneriteti strategjik heqjen e vizave për Maqedoninë? Ja çfarë thotë ambasadori britanik

17/05/2025

Taravari: VLEN nuk përfillet në Qeveri, ASH nuk është mësuar të jetë dekor

17/05/2025
Lajme24.mk

Shoqëria për tregti dhe shërbime
“AKTUALE” SHPKNJP – Shkup

email: lajme24.mk@gmail.com

Browse by Category

  • __kateg
  • __kateg
  • Aktuale
  • Biznes
  • Botë
  • Intervista
  • Islam
  • Kosovë
  • Lajme
  • Life
  • Maqedoni
  • OPINIONE
  • Rajon
  • Shëndet & Style
  • Shëndet & Style
  • Showbiz
  • Showtime
  • Shqipëri
  • Sport
  • Style
  • Tech & Auto
  • Tech & Fun

Follow Us

  • Ballina
  • Lajme
  • Showtime
  • Sport
  • Life
  • Tech & Fun

© 2023 Lajme24.mk

No Result
View All Result
  • Ballina
  • Lajme
    • Maqedoni
    • Rajon
    • Botë
  • Showtime
  • Sport
  • Life
  • Tech & Fun

© 2023 Lajme24.mk